Prieteni buni după despărțire

Manuela Varzaru psiholog

De cele mai multe ori relațiile se încheie la inițiativa unui partener. Nu v-ați certat foarte tare de-a lungul relației, pare că totul a fost ok însă ceva, de ceva vreme nu se mai leagă.

Ați văzut în jurul vostru și alte cupluri care s-au despărțit, au avut nenumărate conflicte iar acum nu își mai vorbesc deloc. Este clar, voi nu vreți să ajungeți așa.

Este posibil să rămâneți prieteni?

Pentru cel care este nevoit să accepte despărțirea pare o variantă bună, tu de fapt nu ți-ai dorit ca acel om să plece din viața ta. Pentru tine a venit ca un șoc vestea, ai văzut că lucrurile nu prea mergeau bine între voi în ultima perioadă însă sperai că se vor rezolva. Să rămâneți prieteni este o variantă bună, vei putea astfel să vorbiți, să ieșiți din când în când împreună, vei putea să te consulți cu privire la diverse probleme care pot apărea în viața ta.

Pe de altă parte este și cel care pleacă din relație, cel care a avut nevoie de mult curaj să îi spună partenerului că nu se mai regăsește în relație, au existat întrebări si sentimente contradictorii: va suferi din cauza mea, dar parcă nu îmi vine să renunț cu totul, mă simt un om groaznic pentru că este un om extraordinar iar eu îl/o fac să sufere. Prietenia pare și de această dată ceva bun, reduce din vină, nu pune așa mare presiune pe umerii tăi mai ales că îți vei arăta disponibilitatea să îl/o sprijini pe mai departe.

Partea mai puțin bună pentru cel părăsit este că va fi nevoit să treacă de la statutul de partener la cel de prieten, asta înseamnă mai puțină atenție, te vei mulțumi cu un telefon pe săptămână, mai puțină companie și vei fi nevoit la un moment dat să iei la cunoștință de existența unei alte persoane în viața fostului partener. Pentru cel care pleacă din relație este greu să vadă cum celălalt este abătut sau trist, mai ales că știi că tu ești sursa supărării.

Care este direcția potrivită după o despărțire?

Cel puțin pentru o perioadă păstrarea unei relații adecvate cu starea voastră de spirit. Nu este nevoie să deveniți subit cei mai buni prieteni, ci mai degrabă să vă acordați timp reciproc pentru a vă stabiliza emoțional și apoi să luați o decizie de ce veți face în viitor.

Distribuie!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Sunt aici să te susțin. Aștept mesajul tău.

Contact